Hasznos tipp hosszú utazások előtt: Mindig legyen a kocsiban, elérhető helyen, fájdalomcsillapító

Ki ne szeretné az autós túrákat?! Én személy szerint oda vagyok értük. A családommal szeretünk úgy nyaralni menni, akár külföldre is, hogy kocsival vágunk neki az útnak. Tagadhatatlan, hogy ily módon azért lényegesen több időbe telik elérni mondjuk Olaszországba, vagy Bulgária, mint mondjuk repülővel, de higgyétek el nekem, jól össze tudja hozni a családot.

Amikor az egész család hosszú órákon át össze van zárva egy viszonylag kis helyre, ott azért akadhatnak konfliktusok. Sőt, mi több, akadnak is. Senki ne áltassa magát azzal, hogy az ő családja tökéletes és egyetlen nyikkanás nélkül fogják megtenni az előttük álló kétezer kilométeres utat. Hölgyeim és uraim, ilyen nem létezik. Akármilyen jó is az összhang a családtagok között, legalább egy, de inkább több konfliktusra fel kell készülni lelkileg. Ennek ellenére miért rajongok én mégis az ilyen utakért? Azért, mert ami nem öl meg, az megerősít.

Aláírom, ez egy kicsit negatívan hangzott, de hadd fejtsem ki. Amondó vagyok, hogy a konstruktív problémamegoldás jó hatással van a család életére. Nincs azzal semmi baj, ha kialakul egy vita, vagy szembe kell néznünk egy-egy konfliktussal. Emberek vagyunk, teljesen természetes, ha éppen valami nem tetszik, valami fáj, vagy éppen haragszunk a másikra. Ilyen esetekben a legfőbb feladatunk az, hogy megoldjuk a kialakult helyzetet, lehetőleg anélkül, hogy még jobban elmérgesednének a dolgok. Minél többször néznek szembe a családtagok problémás helyzetekkel, amiket aztán megoldanak, annál jobban fejlődik a problémamegoldó képességünk és annál szorosabb lesz köztük a viszony. Félreértés ne essék, nem vagyok én pszichológus, csupán egy tapasztalt, öreg róka, aki három nővel és egy kisfiúval él egy fedél alatt.

És ezen kívül miért hozza még jól össze a családot a hosszú autókázás? Azért, mert ilyenkor sokkal jobb tudnak egymásra figyelni. Én magam is azt vettem észre, hogy amikor kamaszodni kezdtek a lányaim, egy idő után már alig kommunikáltak velem. Hazaértek, bementek a szobájukba és ki se dugták onnan az orrukat. Ha kérdeztem valamit, akkor néhány szóval válaszoltak csak, utána pedig mondhatni levegőnek néztek. Ezzel szemben viszont, amikor ilyen hosszú utakra mentünk, mindig megeredt a nyelvük. Persze mindig el kellett telnie pár száz kilométernek ahhoz, hogy kibújjanak a csigaházukból, de általában mire az országhatárhoz értünk, már jó kedvűen beszélgettek velem.

Hatalmas élmény a családdal közösen autózni, de egyben megterhelő is. A mi családunkban én vagyok az egyetlen sofőr. Oké, ez nem teljesen igaz, mivel a nagyobbik lányom már lerakta a jogosítványt, de mindenki testi épsége érdekében azért jobb, ha nem vállal be egy ekkora utat. Lényeg, ami a lényeg, amikor elmegyünk, akkor mindig rám hárul a vezetés. Alapvetően imádok vezetni, de hosszú órákon keresztül azért megterhelő tud lenni. No meg őszintén szólva kissé unalmas is.

fájdalomcsillapító

Vannak dolgok, amik azért segítenek abban, hogy minél komfortosabban és biztonságosabban teljesíthessem a megadott távot. Fontos, hogy mindig legyen az autóban folyadék (lehetőleg víz, de akár a cukros üdítők is jók lehetnek), lehetőség szerint mindig kipihenten, egy kiadós alvás után induljunk el egy ilyen hosszú útra, illetve nem árt, ha van az embernél némi fájdalomcsillapító is.  Bármikor előfordulhat, hogy a sofőrnek megfájdul a feje, vagy éppen a dereka attól, hogy ugyan abban a pozícióban ül. Ahhoz, hogy biztonságosan és kellő odafigyeléssel vezessen a sofőr, fontos, hogy jó fizikai állapotban legyen. Amikor valamije megfájdul, akkor a figyelme megoszlik: Már csak részben figyel az útra és a forgalomra, közben arra is koncentrál, hogy mi fáj neki. Éppen ezért azt tanácsolnám mindenkinek, aki hosszú útra indul, akár egyedül, akár társaságban, hogy legyen a kocsiban elérhető helyen fájdalomcsillapító nála. Alig pár másodperc alatt be lehet venni, hamar elmulasztja a fájdalmat és segít abban, hogy a sofőr teljes mértékben az útra koncentrálhasson.

Zárásul pedig adnék még egy tanácsot, bár elég elcsépelt lesz: Ha elfáradsz, vagy elálmosodsz, állj meg a legközelebbi pihenőben és szundikálj egy kicsit! Én is többször éltem már ezzel a dologgal és higgye el mindenki, egyáltalán nem ciki ez és tényleg életeket menthet!