Miért váltottam okosórára a kocsiban?

Rengeteget autózom. Szeretek vezetni és mivel szinte a kocsimban élek, ezért fontos számomra, hogy az autóm és a kiegészítőim mennyire kényelmesek és kézre állóak – de persze elsősorban a biztonság az, amire mindig és minden körülmények között figyelek.

ajandek.varazslo.hu/blog/item/okosora-valasztas-okosan

Eddig nagyon sok apró biztonsági rést sikerült kiküszöbölnöm a kocsiban. Mivel tényleg rengeteget vezetek és az autópálya sokszor megterhelő, egy ideig nekem is volt az autómban egy készülék, amelyik sípolással figyelmeztetett időnként, nehogy elaludjak. Volt tolatóradarom is, egyszer pedig az egyik kocsimban tolatókamera is működött – bár nekem ez annyira nem tetszett.

Mostanra szinte minden, nem speciálisan autós kütyüm helyét átvette a mobiltelefon. Sajnos viszont amennyi jó dolgot hozott az okos technológia, annyi újabb, apró biztonsági rést is teremtett. Egy ideje oksórára váltottam. Elmesélem miért.

Sosem telefonáltam az autóban!

Előbb lett telefonom, mint jogosítványom, de az autóban szinte sohasem telefonálok. Persze, egy-egy nagyon fontos hívást mindig is felvettem, korábban a headset, később a kihangosító segítségével – de sosem használtam arra még az autópályán töltött időt sem, hogy hosszú beszélgetéseket bonyolítsak. Egyszerű, egy-két mondatos, operatív információkat persze néha muszáj megosztani.

Aztán a technológia fejlődött, okostelefonom lett, amit pedig elkezdtem GPS helyett is használni. Számomra ez kényelmesebb volt, mint a dedikált készülékkel dolgozni. Sokkal több funkciót tudtam használni az alkalmazások segítségével. Csakhogy… A navigációhoz internetre volt szükségem. Amint pedig aktiváltam a netet, a képernyőn folyamatosan megjelentek az értesítések, a messenger üzenetek, minden egyéb. Mivel munkára is használom a telefonomat, ezek egy része tényleg sürgős-fontos-halasztást nem tűrő, de jelentős részük csak arra jó, hogy elvonja a figyelmemet az útról és felidegesítsen.

Tudtam, hogy más megoldást kell találnom… Aztán egyszer csak megláttam valamit: ajandek.varazslo.hu/blog/item/okosora-valasztas-okosan

Eredetileg a nagyszüleimnek kerestem ajándékot. Ezen az Ajándék Varázsló oldalon pedig mindig szuper tippeket kapok. (Gyors leírás: van itt egy kereső, amiben meg lehet adni, kinek, milyen korú, nemű, érdeklődési körű személynek, milyen alkalomra szeretnénk ajándékozni. Azt is belehet jelölni, milyen értékben keresünk. Aztán az oldal kiad egy csomó klassz ötletet, amiket azonnal meg is lehet rendelni.)

Legnagyobb meglepetésemre a 70 év feletti nagyszüleim számára a legjobb ajándéknak a rendszer az okosórát tartotta. Nagyon csodálkoztam rajta, ezért tovább keresgéltem az oldalon. Kiderült, hogy vannak kifejezetten időseknek kifejlesztett darabok. Van bennük:

  • Segélyhívás funkció: Egy mozdulattal fel tudnak hívni egy előre beállított számot, ha baj van.
  • GPS nyomkövető: Ha elmennek valahová, a kiválasztott emberek követni tudják a térképen, merre jár a szerettük. Minket még nem érint a demencia, de akinél ilyen probléma lehet, annál szerintem ez a dolog életmentő.
  • Pulzus- és vérnyomásmérő: Bizonyos modellek riasztani is tudnak, ha valami rendelleneset észlelnek.

Megtetszett a dolog, de volt más is, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az okosórák között létezik olyan modell, amelyikbe SIM-kártyát is lehet tenni, ráadásul akár a navigációs szoftver is működik rajtuk. Ráadásul egyetlen mozdulattal fel lehet venni őket. Azt a darabot, amit végül megvásároltam, elég csak megfelelően elfordítani, ha bejövő hívás érkezik.

Biztonságosabb lett a vezetés

Mióta okosórám van, a telefonomat ugyanúgy GPS-eként használom, mint eddig, de amikor vezetek, leveszem róla az értesítéseket, sőt, az órára irányítom a bejövő hívásokat is.

Az órát egyetlen billentéssel fel tudom venni, nem kell előrehajolnom, mocorognom ahhoz, hogy válaszolni tudjak. Az értesítések közül csak azokat fogadom, amelyek tényleg fontosak. Az én órám olyan, amelyiket rázással is lehet vezérelni. Egy csuklómozdulattal meg tudom nézni, hogy tényleg életbevágó-e a probléma.

Rosszabb környékeken, vagy ha sötétben kell kiszállnom az autóból, a táskám mélyére tudom rejteni a mobilt. Így senki nem fogja kikapni a kezemből, nem törik fel érte az autót sem.

Csak jó helyről!

Sajnos az okosóra használhat ma már kicsit túlságosan elterjedt, ezért sok olyan modell van a piacon, amelyik csak nyomokban hasonlít okosórára, legfeljebb egy nagyon szépen megkomponált fitness karkötő. Ezértis fontos, hogy ilyen készüléket csak megbízható helyről rendeljünk.

Az enyém, és egyébként a Mamáéknak választott órák is az Ajándék Varázsló oldalon keresztül érkeztek. Szeretek az ottani webáruházakból vásárolni, mert számomra az, hogy vesződtek az adatok kitöltésével és azzal , hogy ajánlják a termékeiket, már letetettek valamit az asztalra. Tökéletesen elégedett vagyok az órám minőségével és eddig a nagyszüleim okosóráival sem volt panasz.

Nekem vezetés közben sokkal kényelmesebb az óra használta, bónuszként szerintem a megjelenésemen is javít. Szerintem az okosóra ajándéknak és csak úgy, magunknak is kiváló választás. Én vezetés közben is elégedett vagyok vele.